Els Ministrils de Sant Feliu som una formació musical de música tradicional i ens encarreguem principalment de posar música al Ball d’Entremesos de les Festes de Tardor de Sant Feliu de Llobregat. El Ball d’entremesos juntament amb el Seguici se celebren el primer dia de les festes i en són el tret de sortida.
La primera edició va ser l’octubre de 1994. Els Entremesos són la posada en escena de totes les colles i bèsties de la ciutat: cadascuna balla al mig de la plaça acompanyada d’una peça musical que la identifica.
Una mica d’història…
Per entendre la creació del Seguici i Balls d’entremesos de Sant Feliu de Llobregat l’any 1994 haurem d’observar quins referents i influències va tenir i en quin context polític i social es trobaven els nuclis urbans de la perifèria de Barcelona.
L’origen dels Seguicis populars, religiosos i protocol·laris els descobrim en l’edat mitjana, marcaven els moments solemnes i de circulació de les grans festivitats. La festivitat del Corpus Christi, va suposar un conjunt de manifestacions pretreatrals que tenien funció d’instruir a la població sobre la doctrina cristiana. Al voltant de les processons de Corpus van sorgir una sèrie d’espectacles culturals, recreatius , didàctics i lúdics. Els entremesos sorgeixen en les processons de Corpus, eren petites representacions fetes per comparses que concorrien a les processons anunciant el pas de
les figures. Al llarg dels s. XV i s. XVII apareixen els entremesos de foc, com els diables, el drac, la vibra i la mulassa. Aquests últims entremesos esdevindran molt importants a les comarques del Penedès i Tarragonès a partir del s. XIX.
Sant Feliu de Llobregat és la capital de comarca del Baix Llobregat, com totes les ciutats i pobles de l’àrea metropolitana de Barcelona va rebre una forta onada migratòria a la dècada dels anys 60 i 70 , provocant un augment molt sobtat de la població. Amb la mort de Franco i la restauració de la democràcia van crear-se colles de gegants, de bèsties de foc, de diables i colles de ball tradicionals. Molt probablement, el sentiment i la recerca de la identitat catalana que havia estat tant de temps oprimida va provocar la creació d’aquest moviment folklòric, copiant aquelles tradicions d’altres comarques catalanes sense arrelament a Sant Feliu. Per sort, aquestes mostres d’exaltació folklòrica no es van convertir en un moviment excloent, sinó que van aconseguir teixir una identitat pròpia, el sentiment de pertinença a una comunitat i van afavorir la participació ciutadana. (Merino, A. 2021).
El Seguici i Balls d’entremesos es va crear per poder agrupar totes aquestes colles de Sant Feliu tan diferents entre si i en un sol acte, poder mostrar-les totes. Per crear-lo, es va voler imitar el model de la Patum de Berga i del Seguici de la ciutat de Barcelona.